Herfstweer voorlopig niet voorbij

Hoewel de lente binnenkort begint, blijft de herfst voorlopig stevig in het zadel. Regen en wind weten ons land komende dagen namelijk met gemak te vinden. In de Hoge Venen valt zelfs smeltende sneeuw. Of het net zo stormachtig wordt als afgelopen zondag is nog onzeker.

Gisteren haalde de wind in heel Vlaanderen fors uit. Aan zee stormde het in de eerste helft van de namiddag (windkracht 9). In het binnenland was de westenwind hard tot stormachtig (7-8 Bft.).

De zwaarste rukwind werd gemeten in Stabroek (ten noorden van Antwerpen). De wind piekte daar naar maar liefst 122 km/uur. Ook aan de kust kwamen zeer zware rukwinden voor met 119 km/uur in Zeebrugge en 112 km/uur in Oostende. Opvallend was dat de wind ook in het binnenland hevig was. Zo werd in Diepenbeek, nabij Hasselt, een windstoot gemeten van 112 km/uur.

Veel regen

Niet alleen de wind speelt deze maartmaand een belangrijke rol, ook regen overspoelt ons land. In Ukkel viel in de eerste tien dagen van maart 46 mm neerslag. Deze week komt daar nog eens 50 mm bij. Maart verloopt hiermee erg nat en zoveel neerslag zijn we al lange tijd niet meer gewoon.

Mocht Ukkel in heel maart 100 mm regen of meer opvangen, dan is dat zelfs de grootste maandsom sinds december 2017 en de natste maart sinds 2008! Normaal valt in de gehele maand maart ongeveer 70 mm neerslag. De grote hoeveelheid regen is goed nieuws nu het voorjaar voor de deur staat. Nog steeds heeft de natuur namelijk te kampen met droogte van afgelopen zomer.

Regenzones af en aan

Morgen is er vrij veel bewolking, maar zo nu en dan kan een waterig zonnetje doorbreken. Ook is kans op een spatje regen. In de loop van de namiddag en in de avond trekt een regenzone vanaf het westen over het land. Daarbij plenst het soms stevig. Bovendien haalt de wind flink uit. Tijdens de passage van de regenzone is de wind krachtig in het binnenland en hard tot stormachtig (7-8 Bft.) aan de kust. Daarbij is kans op zware rukwinden van circa 75 km/uur. De meeste wind en regen worden tijdens de avondspits verwacht.

Woensdag verloopt onstuimig met talrijke buien en veel wind. Bij buien is kans op hagel, een klap onweer en felle rukwinden. Op de toppen van de Ardennen is bovendien kans op smeltende sneeuw. Tussen de buien door kan de zon even doorbreken, maar bewolking overheerst. Het kwik stijgt naar 3 graden in de Oostkantons tot 10 in West-Vlaanderen. Door de stevige wind is het voor het gevoel een pak kouder en is een warme, water- en winddichte jas geen overbodige luxe.

Ook de dagen daarna blijft het nat en winderig en is de zon vaak niet te zien. Volgende week stijgt de kans op rustiger en minder wisselvallig weer. Daarbij is het vaker droog en komt de zon vaker tevoorschijn.

 Foto: EPA

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
wintersport-alpen

Tot en met vrijdagmiddag valt veel sneeuw in de Alpen. In de noordelijke regio’s van Frankrijk, het noorden en westen …
Lees meer...

 
Krokussen in winter

Met gemiddeld 7,0 graden in Ukkel tegen 3,7 normaal was februari 2019 de op vier na warmste februari sinds 1833. …
Lees meer...