Valentijnsdag verloopt voorjaarsachtig

Lente is in aantocht

Verliefde stelletjes kunnen deze Valentijnsdag hun hart ophalen. Valentijn doet namelijk vrij zonnig weer cadeau. Het is al het derde jaar op rij dat de zon op Valentijnsdag overuren maakt en dat is uitzonderlijk. Niet alleen de zon versterkt het warme liefdesgevoel. Met maxima van 9-13 graden lijkt de lente dichtbij. Het voorjaarsachtige weer houdt ook na Valentijnsdag aan.

Na een koude start, met regionaal een graadje vorst, loopt het kwik komende donderdag rap op. De maxima komen uit op 11 graden aan zee, 12 in het centrum en 13 in de Kempen. Ook in Hoog-België is het zeer zacht met 9-12 graden. De zon maakt overuren en veel plaatsen kunnen ruim 8 uur zon tegemoetzien. Slechts enkele stapelwolken belemmeren het zonlicht af en toe.

Omdat er nauwelijks wind staat is het voor het gevoel lenteachtig in de zon. Het is dan ook perfect weer om een romantische wandeling te maken met je lief. Het wandelweercijfer bedraagt een 10!

Lenteachtig weer houdt aan

Na Valentijnsdag is het vleugje lente nog niet verdwenen. Het blijft namelijk droog, vrij zonnig en zeer zacht met maxima van 10-15 graden. Normaal is het halverwege februari 2 graden in de hoge landsdelen tot 7 in Laag-België. De kans op koud winterweer is voorlopig nihil.

Zeer zonnige Valentijnsdagen

Net als dit jaar verliep Valentijnsdag in 2018 en 2017 droog en zeer zonnig. Toch was het vorig jaar veel minder voorjaarsachtig dan dit jaar. In Ukkel steeg het kwik naar een vrij normale 5,8 graden en ’s nachts vroor het licht met -0,9 graden.

In 2017 leek het met Valentijnsdag wel lente. Het werd op veel plaatsen 12-15 graden. In Ukkel steeg de temperatuur naar 16,3 graden en Lobbes (Henegouwen) noteerde zelfs 16,6 graden. Daarmee was het uitzonderlijk zacht

Dat het nog zachter kan bewijst 14 februari 1961. In Ukkel werd het die Valentijnsdag maar liefst 17,8 graden! Het andere uiterste beleefde België in 1929. Toen werd het in Ukkel op 14 februari maximaal -10,3 graden. ’s Nachts vroor het op het hoofdstation zeer streng met -17,3 graden.

Foto: ANP – van Weel, Koen

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

De wintersportomstandigheden in de Alpen zijn komende tijd uitstekend. Er ligt ruim voldoende sneeuw en het weerbeeld is volop zonnig …
Lees meer...

 
Het regent

Het lijkt eerder herfst dan winter dit weekend. Vooral zondag belooft kletsnat te verlopen met langdurige regenval. Regionaal kan 20 …
Lees meer...