Code oranje voor sneeuwval

WhatsApp Image 2017-12-11 at 13.03.45

Net als gisteren trekt opnieuw een sneeuwgebied over het land. Terwijl gisteren de sneeuw in de middag snel wegsmolt door dooi en zware windstoten, blijft het vandaag wit in het westen, centrum en noorden. Ten zuiden van Samber en Maas bevindt zich eerst nog zachte lucht, pas vanavond gaat daar de regen over in sneeuw. In het westen en noorden valt 5 tot lokaal 15 cm en is het op grote schaal glad.

Sinds vanochtend valt van tijd tot tijd sneeuw in het westen, centrum en noorden. Op grote schaal is het glad door 5 tot 10 cm sneeuw. Het sneeuwt nog steeds en lokaal bereikt het sneeuwdek in de loop van de middag 15 cm. De temperatuur ligt daarbij rond het vriespunt of iets daarboven. De temperatuur in de bovenlucht (1,5 km hoogte) gaat vanmiddag eventjes iets omhoog, waardoor ook wat regen of smeltende sneeuw kan vallen. Eind van de middag koelt de lucht af en valt weer sneeuw.

Zeer drukke avondspits

Ook tijdens de avondspits valt sneeuw in steden als Brussel, Gent en Antwerpen. Dit zal grote problemen geven tijdens de avondspits. Als er file staat kunnen sneeuwschuivers de wegen niet schoon houden. De gladheid houdt vanavond aan bij temperaturen rond het vriespunt. Er is met uitzondering van de provincies Luik, Luxemburg en Namen, code oranje van kracht.

Ten zuiden van Samber en Maas pas later gladheid

Een lagedrukgebied trekt vanmiddag precies over ons land, daardoor hebben we grote verschillen in het weer. In het westen en noorden staat een ijskoude noordoostenwind, aan zee waait het zelfs zeer krachtig, 7 Bft. De gevoelstemperatuur ligt hier tussen -4 en -8 graden! Door de wind kan de sneeuw zelfs wat gaan verstuiven.

Ten zuiden van Samber en Maas staat een zachte zuidwestenwind. Daar valt regen en ligt de temperatuur tussen 5 graden in de Hoge Venen en 9 in de Gaumestreek! Als vanavond het lagedrukgebied naar het noordoosten schuift zal de wind overal naar het noordwesten draaien. De koude lucht breidt zich dan snel uit naar het zuidoosten, waardoor uiteindelijk overal de regen overgaat in sneeuw. Vannacht kan het overal glad zijn door bevriezing van natte wegdelen of sneeuwresten. De temperatuur ligt dan rond het vriespunt, aan zee dooit het licht.

Morgen is de gladheid in de loop van de ochtend voorbij. Zon en enkele winterse buien met hagel en (smeltende) sneeuw wisselen elkaar dan af. De maxima liggen dan rond 5 graden aan zee en in de Gaumestreek, tot 3 in het centrum. In de Ardennen blijft het winters met temperaturen rond het vriespunt. Elders zal het sneeuwdek flink gaan smelten.

Gisteren zware windstoten

Gistermiddag werd het eventjes behoorlijk onstuimig. De zuidwestenwind trok aan naar vrij krachtig tot zeer krachtig, 5-7 Bft. en aan zee werd de wind stormachtig. Met uitzondering van de oostelijke provincies werden zware rukwinden gemeten. In Brussel kwam het tot een zware rukwind van 93 km/u. In West-Vlaanderen kwamen windstoten van circa 95 km/u voor. In Oostende kwam het zelfs tot een windstoot van 100 km/u!

Foto: Bart Goudeseune (Grobbendonk).

 

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Perseid meteor

Komende dagen kunnen we met een beetje geluk weer vallende sterren zien, afkomstig van de grootste meteorenzwerm van het jaar, …
Lees meer...

 
Arnold Tukkers Geminiden

De grootste meteorenzwerm van het jaar, de Geminiden, dient zich komende week aan. In tegenstelling tot vorig jaar stoort de …
Lees meer...