Europese orkaan op komst

Satellietbeeld Ophelia Weeronline

Boven de Atlantische Oceaan is tropische storm Ophelia actief. Morgen bereikt Ophelia de status van orkaan en zet koers naar het noordoosten. Vrijdag trekt de kern ten zuiden van de Azoren langs met windsnelheden van 130 km/uur en nog zwaardere windstoten. Hoewel het zwaartepunt van de orkaan de Portugese eilandengroep waarschijnlijk mist, moet op de zuidelijke Azoren wel rekening gehouden worden met kans op storm en veel regen.

Nadat Ophelia zuid van de Azoren langs is getrokken buigt ze af richting het noorden. De orkaan trekt daarbij ten noordwesten van het Iberisch Schiereiland langs. Mogelijk krijgen het noorden van Portugal en Galicië (Noordwest-Spanje) zondag wel te maken met veel wind en regen.

De cycloon vervolgt na het weekend zijn koers richting Ierland. Doordat het systeem boven kouder zeewater terecht komt verliest het zijn tropische kenmerken, maar zeker niet zijn kracht. Als een krachtige stormdepressie met nog altijd kans op orkaankracht trekt het systeem richting Ierland. De zeer zware storm veroorzaakt hoge golven van meer dan 10 meter hoog. Scheepvaart ten zuiden van Ierland moet hier rekening mee houden.

Gaat Ophelia ons weer beïnvloeden?

Hoewel de exacte koers van Ophelia nog erg onzeker is, ziet het er niet naar uit dat wij last krijgen van de restanten van deze orkaan. De kans dat het systeem naar de Benelux trekt is erg klein. In België profiteren we vanaf donderdagmiddag van een krachtig hogedrukgebied dat met zijn kern boven Centraal-Europa ligt. Een zuidenwind voert warme lucht aan, waardoor de temperatuur omhoog gaat en de zon steeds vaker te zien zal zijn.

Zaterdag wordt het 17 graden in de Ardennen tot 21 in de Kempen. Zondag wordt het op grote schaal 20-23 graden. Plaatselijk kan het in de Kempen nog een paar graden warmer worden. Maandag wordt het 20 graden aan de kust en 22-24 in het centrum. In de Kempen kan het lokaal zomers warm worden met maxima van 25 graden. Dat zou uniek zijn zo laat in oktober! Zaterdag moet de zon nog wat wolken naast zich dulden. Zondag en maandag wordt het, na een lokale mistige start, zeer zonnig.

Als Ophelia ten westen van Ierland blijft wordt de nazomer in ons land nog verlengd tot en met volgende week donderdag. Trekt Ophelia oostelijker dan kunnen de restanten van de orkaan het hogedrukgebied verdrijven en een nieuwe wisselvallige herfstperiode inluiden.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Park_brussel_verkleind

Komende dagen staat de herfst tijdelijk op pauze en kunnen we ons opmaken voor een weertype dat aan de zomer …
Lees meer...

 
Brugge

Vanaf woensdag raken we het herfstachtige weer kwijt. De wind en kans op neerslag nemen af, de zon komt vaker …
Lees meer...