Veel sneeuw in de Ardennen volgende week

parc naturel des hautes fagnes (Belgique)

Na een behoorlijk zacht begin van het jaar wil het ook komende dagen geen winterweer worden. De maxima liggen tot en met het weekend rond 6 graden in Vlaanderen en rond 3 graden in de Ardennen. Volgende week wordt het hoger in de atmosfeer kouder. Hierdoor neemt de kans op winterse neerslag toe. Door een stevige wind van zee blijft de middagtemperatuur in Vlaanderen rond 6 graden uitkomen, maar in de Ardennen is het kouder en kan het soms flink sneeuwen.

De eerste tien dagen van dit jaar was het relatief zacht met maxima in Vlaanderen veelal tussen 5 en 12 graden. Vooral op 2-3 januari was het bijzonder zacht. Op een aantal plaatsen, waaronder Ukkel, heeft het dit jaar zelfs nog niet gevroren. Het weerbeeld was daarbij grijs. Met uitzondering van 1 en 2 januari scheen de zon dit jaar nog nauwelijks.

Tot en met morgen grijs met vaak mist en soms motregen

Ook vanmiddag en morgen hoeven we niet op zonneschijn te rekenen. Vanmiddag is het bewolkt en nevelig en verspreid over het land valt wat motregen uit de lage bewolking. Het wordt maximaal 5 graden in de mist en in de Ardennen tot lokaal 9 in de Kempen.

Morgen begint op veel plekken mistig. De mist is erg hardnekkig en regionaal blijft het zicht tot ver in de middag slecht. Verspreid over het land kan wat motregen vallen. Er staat slechts een zwakke oostenwind en de maxima liggen tussen 3 graden in Hoog-België en 6 in Vlaanderen.

Vanaf zaterdagmiddag veel zonneschijn

Zaterdag begint hier en daar wat mistig. De oostenwind trekt aan naar matig en daardoor zal de mist in de loop van de ochtend verdwijnen. De lucht wordt droger en er komen brede opklaringen vanuit het zuidoosten het land binnen. Er kan dan ook worden genoten van een fraaie middag met flink wat zon. Het wordt dan 2 graden op de Ardense hoogten tot 7 in het noorden. Door de oostenwind voelt het iets kouder aan.

In de nacht naar zondag zal het flink afkoelen. De temperatuur daalt naar 0 tot -3 graden. In de Ardense dalen wordt het lokaal nog iets kouder.

Ook zondag ziet er goed uit voor zonliefhebbers. De zon is een groot deel van de dag te zien en het blijft net als zaterdag overal droog. Na een frisse start wordt het in de middag 3-6 graden.

Volgende week onstuimig met in de Ardennen toenemende kans op sneeuw

Na het weekend wordt het wisselvallig. De wind draait naar het westen en neemt vooral aan zee flink toe met kans op zware windstoten. Doordat de wind vanaf zee waait wordt het niet koud met in Vlaanderen maxima van 5-8 graden, maar door de wind ligt de gevoelstemperatuur rond het vriespunt. In de Ardennen is het kouder met maxima van 1-4 graden en gevoelstemperaturen tussen 0 en -5 graden.

Op grote hoogte wordt de aangevoerde lucht wel behoorlijk koud. Hierdoor stijgt de kans op winterse neerslag zoals hagel of smeltende sneeuw. In de Ardennen zal neerslag vanaf dinsdag meestal als (smeltende) sneeuw vallen en in de hoge delen kan een sneeuwdek van tientallen centimeters dik vormen.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Blue monday regen en somber klein

Maandag is het Blue Monday en precies op deze meest deprimerende dag van het jaar is het bewolkt en trekt …
Lees meer...

 
Winter in alps

In delen van de Zwitserse regio’s Wallis en Tessin en grote delen van de Italiaanse Alpen wordt zeer veel neerslag …
Lees meer...