Opnieuw veel sneeuw in de Alpen

Sneeuw Alpen

Terwijl het in ons land beperkt blijft tot een beetje sneeuw in de Ardennen is het in grote delen van Europa volop winter. In het zuiden van Europa is het iets kouder dan normaal. In het Spaanse binnenland vriest het ’s nachts, maar in de middag is het 15 graden. Op de Balkan vriest het in het binnenland ook overdag op veel plaatsen en daarbij kan het af en toe sneeuwen. In de Griekse bergen komen sneeuwbuien voor. Zondag en maandag gaat het in de Alpen flink sneeuwen en valt in Oostenrijk 60-100 cm. Na het weekend trekt het sneeuwgebied over Oost-Europa en Turkije.

In het oosten van Europa is het winters. In delen van Polen, Roemenië, Hongarije en Bulgarije vriest het overdag een paar graden. In Macedonië viel gisteren op veel plaatsen een pak sneeuw, in Ohrid zelfs ruim 30 cm. ’s Nachts vriest het op grote schaal 5-10 graden. In het stadje Miercurea Ciuc in Transsylvanië, Roemenië werd het -22 graden.

De koude lucht blijft niet beperkt tot het oosten. In grote delen van Europa is het momenteel iets kouder dan normaal. Ook in Spanje en Italië heeft het ’s nachts gevroren, maar steeg de temperatuur overdag ruim boven nul. In Madrid vroor het drie graden en werd het ’s middags 15 graden. In het Griekse Larisa bleef de temperatuur afgelopen dagen onder nul en viel sneeuw. Ook in Italië heeft het gesneeuwd, met in de zuidelijke Apennijnen lokaal een pak van 5-10 cm.

Vanavond en vannacht kan ook op de Ardense Hoogten een sneeuwdek van enkele centimeters ontstaan. In het laagland wordt geen sneeuw van betekenis verwacht en blijft het bij regen of wat smeltende sneeuw. Morgen stroomt zachtere lucht het land binnen en zal de sneeuw in de Ardennen smelten.

Even geen code rood voor sneeuwval

Vooral in de noordelijke delen van Oostenrijk sneeuwt het vandaag langere tijd en is nog steeds code rood van kracht. Morgen is het een tijd droog en geldt geen code rood voor sneeuwval. De allerhoogste waarschuwing blijft voor lawines van kracht. Vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag kan het weer een beetje sneeuwen. Daarna volgt een droge dag, maar zondag en maandag zal het weer voor langere tijd sneeuwen. In twee dagen kan regionaal 60-100 cm sneeuw vallen.

Ook in de Balkan en de Griekse berggebieden kan het komende tijd af en toe sneeuwen. Na het weekend trekt een gebied met koude lucht en sneeuw vanuit Scandinavië via het oosten van Europa naar Turkije. Dinsdag en woensdag zal het hierdoor in delen van Turkije flink sneeuwen. In sommige regio’s valt zo’n 40 cm. In Ankara heeft het de afgelopen dagen gevroren en ligt een sneeuwdek van 10 cm. De komende dagen kan het enkele graden dooien.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

In de Alpen is het tijdelijk droog met regionaal zon, maar zondag en maandag trekt een groot sneeuwgebied over de …
Lees meer...

 
Foto warm lenteweer Bart Goudeseune in Veurne

Met een gemiddelde jaartemperatuur in Ukkel van 11,9 graden tegen 10,5 normaal was 2018 uitzonderlijk warm. Het is zelfs een …
Lees meer...