Komende week warm, vrij zonnig en droog zomerweer

DdoUdNVU0AA34sH

Na het weekend keert het warme, droge en vrij zonnige zomerweer terug. Omdat de wind uit het noorden waait is het aan zee relatief koel met een graad of 17. In het binnenland is het aangenaam warm met 21-24 graden. In Limburg en de Gaume wordt het met 25 à 26 graden zelfs zomers warm. Woensdag wordt de warmste dag van de week. De wind draait naar de oosthoek, waardoor het op veel plaatsen zomers warm wordt met 25-28 graden. Van zware plensbuien is geen sprake meer.

Na het weekend hebben we te maken met een hogedrukgebied ten noorden van onze omgeving. Daardoor is het stabiel zomerweer zonder een onweersdreiging. De zon schijnt flink en in het binnenland ontstaan enkele vriendelijke stapelwolken of er trekt een wolkenveld over het land. Op de stranden is kans op een zeebries en zeemist, waardoor het een stuk minder aangenaam is.

De temperatuurverschillen zijn door de aanlandige wind groot. In de kustgebieden wordt het hooguit 17 graden. Achter de duinen is het al ruim 20 graden en in het binnenland ligt het kwik tussen 21 en 24 graden. In de Kempen en de Gaumestreek is het, zoals gewoonlijk in de zomer, een paar graden warmer.

Woensdag de warmste dag

Volgens de laatste berekeningen draait de wind woensdag tijdelijk naar het oosten. Warme lucht vanuit Centraal-Europa weet ons land dan te bereiken. Met uitzondering van de kustgebieden, waar zeewind de temperatuur laag houdt, wordt het zomers warm met ruim 25 graden. In de Kempen kan het zelfs 28 graden worden. De dagen daarna draait de wind terug naar de noordhoek en valt de temperatuur weer wat lager uit. Wel blijft het warmer dan de norm voor begin juni (18-21 graden). Het stabiele zomerweer houdt in ieder geval aan tot het volgende weekend.

Vandaag opnieuw wateroverlast door zware plensbuien

Flinke buien hebben ook vanochtend en vanmiddag weer overlast veroorzaakt in de provincies Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen. Op veel plaatsen viel ruim 30 mm en regionaal kwam zelfs 50-80 mm naar beneden. In heuvelachtige gebieden kwam het alweer tot modderstromen. Afgelopen dagen was het ook al raak met vooral in de Ardennen en langs de Franse grens zware onweersbuien. Soms vielen hagelstenen van 2-4 cm en kwam meer dan 50 mm naar beneden in korte tijd. De zware buien konden ontstaan in warme en vochtige lucht die vanuit het oosten werd aangevoerd.

Dit weekend keert de rust snel terug. Morgen hebben we een mix van zon en stapelwolken. Lokaal ontstaat een bui, maar de meeste plaatsen houden het droog. Bij een zwakke tot matige westenwind wordt het 18-20 graden op de stranden en in de Ardennen en 21-23 graden in het binnenland.

Zondag schijnt de zon flink en blijft het overal droog. Met uitzondering van het kustgebied valt de temperatuur nog een paar graden hoger uit. In Limburg en in het zuiden langs de Franse grens wordt het met 25 à 26 graden zomers warm.

Foto: Bart Goudeseune

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Ddvo8L_V4AEYzk8

Met in Ukkel gemiddeld 16,3 graden tegen 13,6 graden normaal was mei, zoals verwacht, de op één na warmste ooit …
Lees meer...

 
Foto warm lenteweer Bart Goudeseune in Veurne

De meteorologische zomer begint vrijdag. Gedurende de eerste dagen van de zomer blijft het warm. Vrijdag en in het weekend …
Lees meer...