Cycloon Fani treft noordoosten van India

Cycloon Fani op Nasa satelliet

Ten oosten van India is een orkaan actief. In dit deel van de wereld spreken ze van cyclonen. Fani trekt komende dagen richting de noordoostkust van India en zal daar veel overlast veroorzaken. Er moet rekening gehouden worden met stormwinden tot orkaankracht, metershoge golven en modderstromen door overvloedige regenval. 

Fani ligt nu nog in de Golf van Bengalen ten noordoosten van Chennai. Op dit moment heeft India hier nog geen last van. In heel India is het heet met temperaturen die landinwaarts oplopen tot boven 40 graden en in het oosten aan de kust is het 33-38 graden. Wolkenvelden van orkaan Fani zijn wel te vinden boven het vasteland en in de kustgebieden is er kans op een bui. Zware neerslag en orkaanwinden bevinden zich alleen nog boven zee. Daarbij komen golven voor van 3 tot 8 meter hoog. Het is nu een orkaan van de derde categorie, op een schaal van 1-5.

Fani veroorzaakt honderden millimeters regen

Fani komt de komende dagen steeds dichter bij de kust van India uit en zal aan de noordoostkust voor overlast gaan zorgen. In een strook van Visakhapatnam tot aan Calutta valt vanaf komende nacht tot en met weekend erg veel regen. Er moet rekening gehouden worden met 100-300 mm neerslag op grote schaal. Dit zal leiden tot modderstromen en overstromingen.

Pal aan de kust zal het gaan stormen. Vooral in het gebied van Berhampur tot aan het gebied ten oosten van Cuttack is vrijdag kans op orkaanwinden met windsnelheden van 160 km/uur. De windstoten kunnen oplopen tot boven 200 km/uur. Extreem hoge golven bedreigen ook de kuststrook. Ook daarin lijkt het gebied ten zuiden en ten oosten van Cuttack het zwaar te verduren te krijgen. De golven kunnen oplopen tot een hoogte van 11 meter.

Ook Bangladesh en Bhutan krijgen veel regen

In de avond en nacht van 3 op 4 mei komt Fani waarschijnlijk aan land ter hoogte van Calcutta. Het systeem is dan afgezwakt tot de eerste of tweede categorie. Er is nog onzekerheid in de sterkte en trekrichting van Fani. Vermoedelijk krijgen ook Bangladesh en Bhutan honderden mm’s regenwater te verwerken. Op 4 mei vervalt het systeem tot een lagedrukgebied waaruit het nog lange tijd kan regenen. Na het weekend wordt het ook in het noordoosten van India geleidelijk weer droog. Een lokale onweersbui blijft mogelijk.

Foto: NASA

Geef een reactie via Facebook

Tags:

Mei is nog niet bepaald lenteachtig begonnen en dit weekend wordt het zelfs nog frisser. Zaterdag wordt het op veel …
Lees meer...

 
Peach blossoms during spring.

Met 11,0 graden tegen 9,8 normaal was april 2019 vrij warm. De zon scheen in Ukkel circa 201 uur en …
Lees meer...