Bescherm zomerplanten en fruitbomen voor nachtvorst

Ab Donker vorst en Fruitteelt

Voor fruittelers begint mei met een paar spannende nachten. Tijdens de komende nacht en de nacht van donderdag op vrijdag moeten fruitboeren alert zijn op de temperatuur in de boomgaard. Aan de grond komt het op grote schaal tot vorst en ook op fruitboomhoogte kan het lokaal een graad vriezen. In de Oostkantons kan het nog wat kouder worden. De bloesem of pas gevormde vrucht dient dan beschermd te worden tegen vorstschade. Ook kwetsbare zomerplantjes kunnen beter binnengehaald of afgedekt worden.

Vandaag wordt het door een frisse westenwind niet warmer dan 9 graden in de Hoge Venen en 12-14 graden in de rest van het land. Vanochtend is er nog veel bewolking, maar de buien zijn al grotendeels naar Nederland weggetrokken. Vanmiddag breekt vanuit het zuidwesten de zon steeds beter door.

Er volgt een heldere avond en nacht, waarin het flink kan afkoelen. De minima komen in Laag-België uit tussen +2 en +4 graden. Aan de grond komt het op veel plaatsen tot enkele graden vorst. In de Ardense dalen kan het op gewone meethoogte van 1,5 meter, zelfs afkoelen naar -2 graden! In een smalle kuststrook wordt het een paar graden minder koud, doordat het matig blijft waaien.

Tijdens de nacht van woensdag op donderdag wordt het waarschijnlijk minder koud. Wolkenvelden voorkomen dan dat het sterk afkoelt. De minima liggen dan tussen +3 en +7 graden. In de Ardennen kan het afkoelen naar +2 graden en komt de temperatuur aan de grond iets onder het vriespunt uit.

De nacht naar vrijdag verloopt helder en koud met in het binnenland temperaturen dicht bij het vriespunt. Boven zandgronden, zoals in de Kempen, kan de temperatuur lokaal dalen naar -1 graad. Vorst in mei is niet bijzonder, dit komt gemiddeld ééns per vijf jaar voor ergens in Laag-België. In de Oostkantons vriest het zelfs elk jaar gemiddeld op twee meinachten. Zelfs in juni komt het daar eens per 10 jaar nog tot vorst op normale waarneemhoogte. Aan de grond zakt het kwik op veel plaatsen onder het vriespunt, lokaal naar -4 graden! In de Ardennen wordt het nog wat kouder met -2 of -3 graden. Aan de grond kan het mogelijk matig vriezen met -5 graden. De bloesem of pas gevormde vrucht dient dan beschermd te worden tegen vorstschade. Ook kwetsbare zomerplantjes kunnen beter binnengehaald of afgedekt worden. 

De dagen daarna stroomt warmere lucht uit over ons land. De nacht naar zaterdag verloopt in de Ardennen nog fris met temperaturen rond het vriespunt en vorst aan de grond. Vanaf het weekend kan het overdag, met uitzondering van de kuststreek, 20 graden of meer worden. De nachten warmen op naar +7 tot +12 graden. In de Oostkantons is het iets kouder. Doordat de nachten (vrij) helder verlopen kan het aan de grond kouder zijn, maar grondvorst zit er dan niet meer in. Overdag is het heerlijk zonnig lenteweer.

Bescherming fruitbomen door ijsvorming

De fruitbomen staan momenteel nog in bloei of het begin van de vrucht is net gevormd. Vorst kan de hele fruitoogst vernietigen. Zodra de temperatuur in de boomgaard het vriespunt nadert zijn boeren daarom massaal in de weer om de boomgaard te verwarmen met vuurpotten of de vrucht te beschermen door water te sproeien.

Door water te sproeien zal op de bloesem een ijslaagje ontstaan. Zolang het proces van water sproeien en ijsvorming doorgaat zal de temperatuur van de bloem of vrucht nauwelijks onder het vriespunt dalen, doordat bij het vormen van ijs warmte vrijkomt. Op deze manier wordt de oogst beschermd tegen vorstschade.

Foto: Ab Donker

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Bloesem in warme april

Sinds 1833 was april slechts twee keer warmer dan dit jaar. In Ukkel kwam het maandgemiddelde uit op 13,0 graden …
Lees meer...

 
Brussel

Morgenmiddag eindigt een kletsnatte periode. Het wordt droog en vanuit het zuidwesten ook zonnig. Woensdag, donderdag en vrijdag is het …
Lees meer...