Dooi ligt op de loer

Dooi verdrijft kou

Met gevoelstemperaturen van -14 graden in Vlaanderen tot -20 in de Hoge Venen is het vanochtend vroeg snerpend koud. Komende dagen gaan de scherpste kantjes van de kou af en probeert zachtere lucht door te breken. Dit gaat niet zonder slag of stoot en dagelijks is dan ook kans op sneeuw en ijzel. Morgen kan in een groot deel van België 2-4 cm sneeuw vallen. Daarna neemt de kans op ijzel fors toe. Het is al dagenlang winterweer met op veel plaatsen drie ijsdagen op rij.

Na een ijskoude start trekken vanochtend wolkenvelden vanaf het zuiden over het land en kan her en der en vlokje sneeuw naar beneden dwarrelen. De sneeuwkans is het grootst in het zuiden en westen. De neerslaghoeveelheden zijn beperkt en tot een mooi sneeuwdek komt het waarschijnlijk niet. Ook vanmiddag is nog een kleine kans op sneeuw. Daarbij komen de maxima in Laag- en Midden-België rond 0 graden uit. In Hoog-België blijft het 1 tot 4 graden vriezen.

De schrale oostenwind maakt het voor het gevoel veel kouder. In Vlaanderen waait het op veel plekken krachtig (6 Bft.) en ook in Wallonië staat een stevige bries (windkracht 5). Hierdoor blijft het ook vanmiddag voor het gevoel 6 tot 14 graden vriezen!

Dooiaanval met sneeuw

Komende nacht vriest het opnieuw stevig met minima van -6 graden in het centrum tot -10 in de Hoge Venen. In het westen is het iets minder koud met minimumtemperaturen van -3 tot -5 graden. Vrijdagochtend neemt de bewolking vanaf het zuiden toe en begint het langs de Franse grens al een beetje te sneeuwen. Geleidelijk breidt de sneeuw zich over het land uit en op veel plaatsen kan 2-4 cm vallen. Ten zuiden van Samber en Maas valt mogelijk 6 cm.

In het zuiden kan de sneeuw uiteindelijk overgaan in regen en dan wordt het verraderlijk glad door ijzel. In Vlaanderen valt voornamelijk sneeuw, maar ook daar ijzelt het in de nacht naar zaterdag mogelijk even.

Deze dooiaanval slaagt maar half en zaterdag blijft het uit zuidoostelijke richtingen waaien. Hiermee wordt nog steeds koude lucht vanaf het Europese continent naar ons land geblazen. De maxima komen in de hoge landsdelen net niet boven het vriespunt uit en in de rest van het land wordt het 1-5 graden.

Spiegelglad door ijzel

In de avond en nacht naar zondag doet de dooi een nieuwe poging. Aanvankelijk kan een beetje sneeuw vallen, maar waarschijnlijk gaat de neerslag al gauw over in regen. Doordat de wegen nog ijskoud zijn kan het regenwater direct op het wegdek vastvriezen en daarmee wordt het verraderlijk glad. Ook de nachten daarna is het nog oppassen voor gladheid door bevriezing.

Al dagen lang erg koud

Afgelopen drie dagen kwam de temperatuur op de meeste plaatsen niet boven het vriespunt uit. Gisteren werd het in Ukkel niet warmer dan -2,2 graden en dat was tevens de koudste dag van deze winter. In de nacht koelde het af naar -8,7 graden. In Elsenborn (Hoge Venen) werd het zelfs -18 graden. In Mont-Rigi kwam de middagtemperatuur uit op maximaal -7,8 graden, daarmee bleef het matig vriezen!

Foto: Jannes Wiersema

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Toenemende kans op gladheid

Vandaag hebben we te maken met een dooiaanval. Zachte lucht stroomt vanuit het zuiden ons land binnen. Dit gaat gepaard …
Lees meer...

 
6_jan_2017_koud_en_zon_Kiewiet_gnlb1d

De meteorologische lente start precies op het koudste punt van deze vorstperiode. Donderdagochtend ligt de gevoelstemperatuur rond -13 graden in …
Lees meer...