Actief orkaanseizoen met Oscar als 16e systeem

orkaan-kaart-2018

Het Atlantisch orkaanseizoen van 2018 is nu al bovengemiddeld actief. Van de 16 tropische systemen groeide de helft uit tot orkanen. Orkaan Oscar was nummer 8. Florence en Michael waren tot nu toe de sterkste orkanen, beiden categorie 4. Het seizoen van vorig jaar was nog een stuk actiever en het zwaarste seizoen ooit was dat van 2005.

Uit een buiengebied boven de Atlantische Oceaan, dat vanaf 23 oktober in de gaten werd gehouden, ontstond op 27 oktober Tropische Storm Oscar. Een dag later nam Oscar voldoende in kracht toe om een orkaan te zijn. Op 30 oktober bereikte hij zelfs categorie 2. Afgelopen woensdag kwam Oscar boven koeler water, nam in kracht af en werd een gewoon, actief lagedrukgebied.

Oscar is het zestiende tropische systeem van dit Atlantisch orkaanseizoen en de vijftiende die minimaal een tropische storm werd en een naam kreeg. Eén systeem bleef beperkt tot een tropische depressie. Het seizoen telde tot nu toe acht orkanen, waarvan Florence en Michael (beiden categorie 4) de sterksten waren.

Bovengemiddeld actief seizoen

Met 15 tropische stormen, waarvan acht orkanen, is het seizoen nu al actiever dan verwacht en ook actiever dan het gemiddelde van de afgelopen 40 jaar. Het seizoen duurt normaalgesproken tot 30 november. Het is echter niet onmogelijk dat in december nog een tropische storm ontstaat.

Vorig jaar nog actiever, 2005 heeft record

Met 17 tropische stormen, waarvan 10 orkanen was het seizoen van 2017 nog actiever dan het huidige seizoen. Vooral de sterke orkanen Harvey, Irma en Maria veroorzaakten zeer veel schade.

Het zwaarste orkaanseizoen sinds 1851 is het seizoen van 2005. In dat jaar kwam het tot 28 tropische stormen, waarvan 15 orkanen. De bekendste orkaan van dat seizoen is orkaan Katrina. De sterkste orkaan van 2005 was Wilma. Zij had op 16 oktober een kerndruk van slechts 882 hPa en windsnelheden van 295 km/uur. Hiermee is orkaan Wilma zelfs de krachtigste tropische cycloon ooit gemeten in het Atlantische bassin.

Gedeeltelijke bron, inclusief plaatje: Wikipedia

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Park_brussel_verkleind

Ex-orkaan Oscar trekt vanaf de Atlantische Oceaan dit weekend naar Noord-Noorwegen. In België profiteren we van een hogedrukgebied en aanvoer …
Lees meer...

 
Dp8tbrgWoAIXX4O

Oktober was in Ukkel met gemiddeld 12,6 graden tegen 11,1 graden normaal veel zachter dan gebruikelijk. Sinds 1833 was het …
Lees meer...