Opnieuw veel sneeuw in januari in de Alpen?

Goed wintersportweer

De Alpen krijgen in januari waarschijnlijk te maken met minder neerslag dan normaal en het is vaak zacht voor de tijd van het jaar. Neerslagzones blijven deze maand meestal op afstand. Juist komend weekend, wanneer veel mensen terugkeren van de wintersport, valt aan de noordkant van de Alpen wel sneeuw. Op de wegen in de Alpen en in Zuid-Duitsland is grote kans op vertraging door de sneeuwval. 

Vrijdagavond begint het in het noorden van Zwitserland en Oostenrijk boven circa 1200 meter hier en daar licht te sneeuwen. Eronder valt lichte regen. Zaterdag intensiveert de neerslag in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen en kan het sneeuwen tot in de dalen. Zuid-Duitsland krijgt eveneens met sneeuwval te maken. Ook in het noorden van de Franse Alpen kan een beetje sneeuw vallen.

In grote delen van Zwitserland en Oostenrijk blijft het tot en met zondagavond sneeuwen en valt in totaal zo’n 20-40 cm sneeuw. In de nacht van zondag op maandag klaart het op en komt het op veel plaatsen tot strenge vorst met minima van -10 tot -20 graden.

Maandverwachting wintersport weer Alpen januari

Droog weer domineert

Na het weekend nemen hogedrukgebieden het heft weer in handen en daardoor volgt een lange droge periode. Het wordt geleidelijk minder koud. Vooral in het westen van de Alpen stijgt de vorstgrens tot boven 2000 meter. Daaronder slaat de dooi overdag toe. De nachten kunnen, doordat het helder is en het niet of nauwelijks waait, wel koud verlopen.

Ook de rest van de maand zijn dagen met neerslag uitzonderlijk en is het overdag meestal zachter dan normaal. Koude lucht vanuit Oost- of Zuidoost-Europa weet Oostenrijk soms nog wel te bereiken. Richting het einde van de maand stijgt in de Franse en Zwitserse Alpen de kans op neerslag.

In de hooggelegen gebieden ligt voldoende sneeuw en kan in januari genoten worden van heerlijk wintersportweer. Voor de laaggelegen wintersportgebieden kan het droge en zachte weer de pistes aantasten.

Zonnig wintersportweer

Februari pakt anders uit

In februari verdwijnt het droge weer waarschijnlijk en wordt een normale tot bovennormale hoeveelheid neerslag verwacht. Neerslaggebieden weten de Alpen in februari wel te vinden en dat levert regelmatig fikse sneeuwval op. De verse sneeuwval op de pistes is goed nieuws voor iedereen die in de voorjaarsvakantie op wintersport gaat!

Voor laaggelegen skioorden zijn de condities onzeker. De neerslagzones komen meestal vanuit het westen, vanaf de Atlantische Oceaan, naar de Alpen. Hierdoor wordt vaak zachte lucht aangevoerd en daardoor kan het in de lage dalen regelmatig regenen en dooien. Dalafdalingen kunnen in laaggelegen gebieden in gevaar komen, maar details zullen uiteindelijk bepalend zijn voor hoe de voorjaarsvakantie verloopt.

Foto’s: Snowplanners.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
weerfotoBE0201

In het laatste weekend van de kerstvakantie is het bewolkt met vrijdag regen. Zaterdag trekken buien over het land, maar …
Lees meer...

 

Het nieuwe jaar begint meteen goed! In de eerste week van januari krijgt ons land namelijk met een sterrenregen te …
Lees meer...