Zachte start van nieuwe jaar

Regen nieuwjaarsdag

Het nieuwe jaar wordt vandaag zacht ingeluid. Het kwik stijgt in Vlaanderen naar 9 à 10 graden, waar het normaal 4-6 graden is. Het is grijs en af en toe valt lichte regen of motregen. Komende dagen is het op een enkele bui na droog en weet de zon soms door te breken. Met 3-8 graden blijft het aan de zachte kant.

Het is grijs en af en toe valt lichte regen of motregen. Het westen houdt het meestal droog. Aan het eind van de voormiddag bereiken iets intensere regenbuitjes vanaf Nederland het noorden. In de tweede helft van de namiddag trekken de meeste buitjes naar het zuiden weg en klaart het geleidelijk op.

Met maxima van 9-10 graden start het nieuwe jaar zacht. In de hoge landsdelen wordt het 4-8 graden. Normaal is het begin januari 1-6 graden. Het waait matig in het binnenland tot vrij krachtig aan de kust.

Winter ver weg

De rest van de eerste januariweek verloopt aan de zachte kant. Wel waait het minder hard dan op Nieuwjaarsdag met een zwakke tot matige noordenwind. Morgen is het prima weer met zon, stapelwolken en een lokale bui. De dagen daarna is er meer bewolking en vooral zaterdag is kans op wat regen.

Donderdag is de koudste dag van de week met maxima van 1-4 graden ten zuiden van Samber en Maas en 5-7 in Laag- en Midden-België. In de hoogste delen van de Ardennen, zoals de Hoge Venen en Baraque de Fraiture kan het de hele dag lichtjes vriezen. ’s Nachts is in het binnenland kans op lichte vorst. In de Ardennen kan het met -5 graden matig vriezen. De dagen daarna loopt het kwik overdag op naar 5-8 graden.

Vorig jaar was het ook vrij zacht, twee jaar geleden glad

Ook vorig jaar was het op Nieuwjaarsdag overwegend bewolkt en trok een regengebied over het land. Verschil met dit jaar is dat de regen vanaf het zuiden kwam in plaats van het noorden. In Ukkel was het met circa 7 graden een paar graden minder zacht dan vandaag.

Veel kouder was het op 1 januari 2017. In een groot deel van het land bleef het toen de hele dag vriezen. In de nacht naar 2 januari kreeg het hele land te maken met (smeltende) sneeuw, gevolgd door ijzel.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Vallende sterren

Komende nacht en morgenochtend is kans op veel vallende sterren door de Boötiden. Deze meteorenzwerm kan tot circa 130 meteoren …
Lees meer...

 
Vuurwerk Oud en Nieuw_SS

Tijdens de jaarwisseling is het in Vlaanderen droog en kan ten zuiden van Samber en Maas wat motregen vallen. Ook …
Lees meer...