Nazomerweer op komst

Brugge

Vanaf woensdag raken we het herfstachtige weer kwijt. De wind en kans op neerslag nemen af, de zon komt vaker tevoorschijn en de temperatuur gaat omhoog. Vrijdag en het weekend verlopen overal droog en vooral zondag schijnt de zon flink. Het kwik stijgt dit weekend op veel plaatsen naar 23 graden. Sommige weermodellen berekenen zelfs 25 graden! Zomerse warmte laat in oktober is uniek.

Vanaf woensdag krijgt een hogedrukgebied boven Centraal-Europa grip op ons weerbeeld. De wind voert komende dagen eerst nog vochtige zeelucht uit het westen tot zuidwesten aan, maar draait in de loop van de week naar het zuiden. Hierdoor komt warmere lucht onze kant op en krijgt de zon veel meer ruimte.

Woensdag en donderdag zijn overgangsdagen met een paar zwakke storingen boven onze omgeving. Er trekken nog vrij veel wolkenvelden over het land, maar zo nu en dan breekt ook de zon door. Woensdagochtend valt vooral in de Ardennen wat lichte (mot)regen en woensdagavond geldt dit voor West-Vlaanderen. Donderdag kan het in het noorden licht spetteren. Bij een matige, tot aan zee vrij krachtige, (zuid)westenwind wordt het woensdag 14 graden in de Ardennen en lokaal 20 in de Kempen. Donderdag is het met 12-17 graden enkele graden koeler.

Mogelijk zomerse temperaturen

Vanaf vrijdag voert een zuidelijke wind warmere lucht aan. Wolkenvelden en zon wisselen elkaar af en het blijft overal droog. In het binnenland wordt op veel plaatsen 20 graden bereikt. In de Ardennen blijft de temperatuur iets achter.

Het weekend ziet er schitterend uit voor buitenactiviteiten. Het is nazomers met vooral zondag flink wat zon. In de vroege ochtend is wel kans op een mistbank. Als het ochtendgrijs is verdwenen loopt het kwik met gemak op naar 23 graden. Zeker op zondag kan het in de Kempen of langs de Franse grens nog wat warmer worden. Zomerse maxima van 25 graden of nog iets hoger zijn zeker niet uitgesloten! In de Ardennen kan het een graad of 20 worden. Mogelijk houdt de warmte ook maandag nog aan, daarna koelt het flink af en neemt de neerslagkans toe.

Zomerse dagen half oktober uniek?

Zomerse temperaturen zijn in de tweede helft van oktober uniek voor Ukkel. In 2014 lukte dit bijna. Op 18 oktober noteerde Ukkel 24,2 graden en Antwerpen 24,5 graden. In 1990 kwam het voor het laatst tot zomerse dagen zo laat in het najaar. In Rochefort (Namen) steeg de temperatuur op 12 oktober van -0,4 graden in de vroege ochtend naar 25,4 graden in de namiddag! In Ukkel werd het maar liefst 25,7 graden. Dit is voor het landelijk hoofdstation in Ukkel de meest late zomerse dag sinds 1833. Naast 2014, kwam ook oktober 1921 nog later in de maand in de buurt van 25 graden, met exact 24 graden op 18 oktober. Net over de grens in Nederland noteerde het weerstation op vliegveld Maastricht 27,2 graden.

Komende dagen nog licht wisselvallig

De rest van deze middag en morgen hebben we te maken met een afwisseling van wolkenvelden en zon. Vandaag schijnt de zon in het zuiden het vaakst, morgen zien we in de loop van de dag vooral in het westen de zon. Uit de bewolking kan af en toe wat lichte regen of motregen vallen. Bij een matige tot vrij krachtige (zuid)westenwind wordt het circa 12 graden in de Ardennen, 15 in het centrum en 17 in het westen.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Satellietbeeld Ophelia Weeronline

Boven de Atlantische Oceaan is tropische storm Ophelia actief. Morgen bereikt Ophelia de status van orkaan en zet koers naar …
Lees meer...

 
Tropische Storm Nate 6 okt 2017

Tropische storm Nate trekt komende nacht over Yucatán, Mexico en zal daarna richting de Amerikaanse staat Louisiana koersen. Voordat Nate …
Lees meer...