Herdenking 100 jaar Wapenstilstand wisselvallig en zacht

AdobeStock_74164037

De eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog (2014-2018) wordt dit weekend afgesloten met wisselvallig herfstweer. In de Westhoek valt vaak regen en is het soms onstuimig met veel wind. De maxima liggen in Ieper rond 14 graden. Zowel zaterdag- als zondagmiddag is er tussen de buien door ook ruimte voor zonnige momenten. Kinderen en ouders die ’s avonds Sint-Maarten vieren moeten rekening houden met enkele buien.

Dit weekend is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam. Deze begon in de zomer van 1914 en eindigde op 11 november 1918. In veel steden vinden herdenkingen plaats dit weekend, de belangrijkste in Ieper (Westhoek).

Optocht vrijdagnamiddag verloopt droog

De optocht die vrijdag in Ieper tussen 17 en 18 uur plaatsvindt verloopt droog. Na een zonnige namiddag neemt de bewolking een beetje toe en dit resulteert in een schitterende zonsondergang. De zuidoostenwind is matig (windkracht 4) en de temperatuur ligt rond 12 graden.

Aan het eind van de avond trekt een neerslagzone het land binnen. De nacht naar zaterdag verloopt regenachtig. Ook wordt het onstuimig met een matige tot krachtige zuidenwind. De regen houdt zaterdagochtend aan, waardoor de herdenkingsmars tussen Somme en Ijzer in het water valt.

In de tweede helft van de ochtend trekt de regenzone naar Nederland weg en breekt de zon door. Het duurt niet lang voordat nieuw buien arriveren. Hierdoor verloopt de zaterdagmiddag wisselvallig met een mix van buien en droge zonnige momenten. Met 14 graden is het zacht, normaal schommelt de middagtemperatuur rond een graad of 10. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig.

Fakkeltocht en Sint-Maarten buiig

Ook tijdens de fakkeltocht in Passendale moet rekening worden gehouden met enkele buien. Dit geldt ook voor de Sint-Maartenstoet in andere plekken van het land. Er zullen ook zeker langere droge perioden zijn en misschien verloopt een enkele stoet zelfs helemaal droog. Toch is het handig om een waterdichte jas of regenponcho mee te nemen. Door de doorstaande matige wind is het hopen dat de vuurtjes niet uitwaaien. Later in de avond neemt de buienkans af en koelt het af naar een graad of 10.

Ook de zondag verloopt wisselvallig met vooral in de eerst helft van de dag flink wat buien. Zo lijkt de Poppy Parade in Ieper nat te verlopen. Later in de middag neemt de buienkans af en komt de zon mogelijk tevoorschijn. Het waait matig tot krachtig (4-6 Bft.) uit een zuidwestelijke richting en daarmee is het écht herfst. Toch is het in Laag-België met een graad of 14 zeker niet koud.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Lente buien Jannes Wiersema

Volgens berekeningen van de NOAA is er 70% kans dat tijdens de komende winter een El Niño optreedt. Hoe sterk …
Lees meer...

 
a1 grand prix in sepang malaysia 20

Tijdens de Grand Prix van Brazilië is kans op enkele onweersbuien. Bij de vrije trainingen op vrijdag is het in …
Lees meer...