Veel bladval verwacht door onstuimig herfstweer

Do_28_Sept_2017_Jannes_Wiersema_068

Na een aantal rustigere dagen wordt het donderdag onvervalst herfstweer met regelmatig regen en veel wind. Aan zee waait het daarbij zeer krachtig, windkracht 7. Er is vooral op de stranden kans op zware rukwinden van circa 75 km/uur. De kans is groot dat het herfstachtige weer tot vertraging leidt op het spoor door bladval. Daarnaast staan er ook langere files. Het wisselvallige en koele weer houdt ook in het weekend aan.

Vandaag ziet het er zeker niet slecht uit. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af en in het binnenland is kans op een lichte bui. De temperatuur ligt rond normaal met 15 à 16 graden. Op de Ardense hoogten is het een graad of 10. De noordwestenwind is matig van kracht. Vanavond klaart het wat breder op, in het noorden neemt vannacht de bewolking juist toe. Daar wordt het niet kouder dan 12-10 graden. In de Hoge Venen kan het afkoelen naar 5 graden.

Morgen schijnt vooral in het zuiden de zon regelmatig. In de rest van het land komen vrij veel stapelwolken voor, maar op een enkel licht buitje na blijft het droog. Het waait iets harder dan vandaag met een matige tot (vrij) krachtige westenwind. Aan de middagtemperatuur verandert weinig ten opzichte van vandaag.

Donderdag onvervalst herfstweer

Donderdag staat een passage van een storing op het programma. Een regenband trekt van noord naar zuid over het land, er valt circa 10-20 mm. In de loop van de middag bereiken opklaringen het westen en noorden, maar ook dan is een losse bui nog mogelijk.

Het is behoorlijk onstuimig. In de ochtend waait het matig tot vrij krachtig in het binnenland en (zeer) krachtig in het westen. Vooral aan zee is kans op zware rukwinden rond 75 km/u. In de middag draait de wind van zuidwest naar noordwest en neemt flink af. Het wordt daarbij 15 graden in West-Vlaanderen en 9 op de Ardense hoogten.

Vertraging op de weg en het spoor

Wind en regen leiden meestal tot meer en langere files op de weg. Daarnaast moet het treinverkeer rekening houden met bladval. De wielen van de trein malen gevallen bladeren fijn en kunnen in combinatie met vocht en roest een dunne, gladde laag op de rails vormen.

Treinen slippen hierdoor soms door en dan ontstaan de zogenaamde vierkante wielen. Als maatregel rijden de treinen vaak langzamer en dat zorgt voor vertraging en uitvallende treinen in de dienstregeling. Deze week krijgen de spoorwegen voor het eerst te maken met intensievere bladval, vooral in de bladrijke Ardennen.

Wisselvalligheid houdt aan

Ook vrijdag en in het weekend houden we een wisselvallig en fris weerbeeld. Vrijdag is er daarbij zeker ruimte voor de zon, maar zaterdag en zondag overheerst de bewolking. De wind is matig uit een westelijke richting en voert frisse lucht aan. De temperatuur ligt rond een graad of 13 en in de Ardennen wordt het sommige plaatsen de 10 graden niet meer gehaald.

Foto: Jannes Wiersema

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Tropische Storm Nate 6 okt 2017

Tropische storm Nate trekt komende nacht over Yucatán, Mexico en zal daarna richting de Amerikaanse staat Louisiana koersen. Voordat Nate …
Lees meer...

 
DJ_SlPKWAAAmzBy1

Na negen droge maanden op rij in Ukkel hebben we eindelijk weer een natte maand gehad. Er viel 78 mm …
Lees meer...