Afgelopen nacht windstoten van orkaankracht

Stormschade

Afgelopen nacht trok een felle buienlijn over het land. Daarbij kwam het tot onweer, hagel en zeer zware windstoten. In Florennes stond korte tijd een windkracht 9 en werd een zeer zware rukwind van 126 km/u gemeten! Ook op andere plekken kwam het tot windstoten van 75-115 km/u. Vanochtend stond aan zee een stormachtige wind en kwamen zware rukwinden voor rond 100 km/u. In de loop van de middag werd het rustiger.

Het was bar en boos afgelopen nacht. Boven de Noordzee ten noordwesten van Nederland lag een stormdepressie. Eerst kwam een actieve buienlijn over ons land.  In Florennes werd een orkaanstoot van 126 km/u gemeten. Verder kwam Humain tot 115 km/u en Ukkel en Zeebrugge tot 112 km/u. Zulke zware rukwinden komen zelden voor in ons land, zeker niet diep in het binnenland. Net over de grens in Nederland werd in Vlissingen een windstoot van 141 km/u gemeten!

Vanochtend was het tijdelijk rustiger, maar aan zee trok de wind opnieuw aan naar stormachtig en kwamen zware rukwinden rond 100 km/u voor. Pas vanavond neemt de wind goed af. Met maxima van een graad of 11 was het wel zacht, maar de regen en wind maakten het voor het gevoel flink kouder.

Veel regen in het zuidoosten

Er is flink wat regen gevallen, vooral in het centrum en verder naar het oosten, met op grote schaal 10-20 mm. De buien trekken eind van de middag naar het oosten weg. Vannacht is het aanvankelijk droog. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking toe en in de tweede helft van de nacht begint het in het westen te regenen. De minima liggen rond 6 graden. In de Ardennen kan het tijdens opklaringen afkoelen tot een graad of 2.

Morgen is het in het westen en zuiden bewolkt en regenachtig. In Antwerpen en Limburg is het in de vroege ochtend eerst nog even droog, maar volgt ook al snel regen. In de namiddag wordt het in het westen droger en komt er ruimte voor de zon. In het zuiden en oosten van het land blijft het de hele namiddag regenen. Daar kan de neerslagsom plaatselijk oplopen naar 40 mm!

Met 11-13 graden is het veel zachter dan normaal. In de Hoge Venen wordt het een graad of 8. In de ochtend is de wind zwak en zuidelijk, maar in de namiddag steekt een stevige (zuid)westenwind op. In het binnenland wordt de wind (vrij) krachtig en aan zee zeer krachtig tot stormachtig (7-8 Bft.). Ook zijn (zware) windstoten mogelijk tot circa 70 km/uur in het binnenland en tot 90 km/uur aan de kust. Het onstuimige weer zijn we dus nog niet kwijt.

Volgende week droog en kouder

Vrijdag overdag en in het weekend waait het minder hard, maar de wind blijft merkbaar aanwezig en het is nog steeds wisselvallig. Zaterdag draait de wind naar het noorden tot noordoosten en komt de aanvoer van koude lucht op gang. Zondag valt nog een enkele bui. Vanaf maandag is het een aantal dagen overwegend droog met een mix van wolken en zon. We krijgen normale temperaturen met 4-6 graden in Laag-België en +1 graad in de Ardennen. In de nacht kan het enkele graden vriezen. Er waait een koude oostenwind.

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Vrij_01_Dec_2017_Jannes_Wiersema_038_gtrz3l

De temperatuur gaat dit weekend omlaag. De wind draait naar het noordoosten, waardoor het zondag overdag 2-5 graden wordt en …
Lees meer...

 
Bart Goudeseune 3

2017 is de boeken ingegaan als een zeer warm en droog jaar. In Ukkel was het gemiddeld 11,3 graden tegen 10,5 …
Lees meer...