Zomers slot in vrij frisse augustus

Stapelwolken_en_buien

Augustus gaat de boeken in als een iets te frisse maand. Ondanks de hoge maxima van eind augustus kwam de gemiddelde temperatuur in Ukkel uit op 17,6 graden, tegen 18,0 normaal. Met 164 uur zon was het vrij somber. Normaal kan Ukkel rekenen op 190 uur zonneschijn. Wel viel er met 70,8 mm iets minder neerslag dan de gebruikelijke 79,3 mm.

Vakantievierders in eigen land kunnen terugkijken op een vrij frisse maand. De wind kwam vaak uit de westhoek waardoor het vooral aan de stranden voor het gevoel vrij fris was. In Ukkel lag de maximumtemperatuur met gemiddeld 21,8 graden bijna een graad onder het gebruikelijke maximum. Vooral de eerste twee weken verliepen aan de frisse kant. Pas op 14 augustus kon met 26,0 graden in Ukkel de eerste zomerse dag worden genoteerd. Een zomerse dag is gedefinieerd als een dag waarop de temperatuur tussen 25 en 30 graden uitkomt.

Het totaal aantal zomerse dagen kwam uit op 5. Opvallend was dat de meeste zomerse dagen pas aan het eind van de maand konden worden opgetekend. In de laatste 9 dagen kwamen namelijk 4 zomerdagen voor. De tropische grens van 30 graden werd 1 keer geslecht. In Ukkel werd het op 29 augustus 31,2 graden. De hoogste temperatuur van de maand werd gehaald in Chièvres, nabij Bergen. Hier werd het op diezelfde 29 augustus 32,3 graden.

Temperatuur Ukkel augustus 2017

Ukkel aan de droge kant, De Panne kletsnat

Op het hoofdstation van Ukkel viel met 70,8 mm iets minder regen dan normaal. De verschillen waren groot in Vlaanderen. In De Panne werd maar liefst 205 mm afgetapt! Deze hoge neerslagsom komt vooral op rekening van 10 augustus, toen een buiengebied bleef trappelen boven de kustgebieden. In 6 uur tijd viel bijna 95 mm! Dat zijn bijna 10 volle emmers water per vierkante meter. Hiermee was de extreme droogte van de voorgaande maanden in een klap voorbij.

Aan het eind van de maand kreeg heel België te maken met fikse buien. De buien verdreven de warmte en in de kustgebieden viel op de laatste twee dagen van de maand circa 40 mm. Daarmee was het ook in De Panne opnieuw erg nat. In Limburg en Vlaams-Brabant werd circa 10 mm afgetapt.

Neerslag Ukkel augustus 2017

Minder zon dan normaal

Ukkel kon 164 uur zon optekenen, tegenover de gebruikelijke 190 uur. De zon scheen het meest aan het eind van de maand, gedurende de warmste weken van augustus. Vijf dagen verliepen erg somber met minder dan 1 uur zon per dag.

In de Westhoek was het juist erg zonnig. Ondanks de grote hoeveelheid neerslag bedroeg de zonneschijnduur ongeveer 227 uur. Dit is ruim 60 uur meer zonneschijn dan in het centrum van het land. Het is normaal dat het in de kustgebieden zonniger is dan in het binnenland. Dit komt doordat boven het warme land vaker stapelwolken ontstaan dan aan de relatief koelere kust. Wel is het verschil in zonuren tussen de kust en het binnenland deze augustusmaand groter dan normaal.

Zonuren Ukkel augustus 2017

Geef een reactie via Facebook

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.
Orkaan-Irma-4sep-1230

In de nacht naar woensdag en woensdagochtend krijgen de Bovenwindse Eilanden met orkaan Irma te maken. Volgens de laatste verwachting …
Lees meer...

 
brus1

De meteorologische herfst start licht wisselvallig met morgen en zaterdag zonnige momenten, maar ook enkele buien. Zondag blijft het droog, …
Lees meer...